Oma haar wekpotten
Ik weet nog goed dat ik mijn oma mocht helpen met verhuizen. Ik was 18 jaar, geslaagd van de HAVO en had de tijd om de dozen in te pakken. Ze woonde in een oud huis in Den Haag. Toen we zo goed als alle dozen hadden gepakt zei ze: “Zo nu alleen nog de kruipruimte”. “De kruipruimte? Wat bedoel je?”, vroeg ik verontwaardigd. Ze gaf aan dat ze onder haar huis nog een kruipruimte had waar nog tientallen weckpotten met verse sperziebonen, gemaakt door opa, stonden. “Ik kookte bijvoorbeeld een heleboel kilo sperziebonen tegelijkertijd in de snelkookpan en daarna deed opa ze in de weckpotten. Handig toch?”.

boontjes_inmaken_misluktIk kroop, met enige tegenzin in de donkere ruimte onder de grond die ik via een luik onder het vloerkleed in het kleine kamertje kon bereiken. Met een zaklantaarn scheen ik door het spinnenrag de ruimte in en tot mijn verbazing zag ik inderdaad tientallen potten staan. Deze stonden er dus al jaren. “Voor het geval de oorlog weer zou uitbreken”, zei mijn oma.

Het idee dat groenten al jaren in potten zat, vond ik zeker toentertijd, zo ongelooflijk vies. Ik zei: “Nou oma, de kans dat er oorlog uitbreekt is zo klein en ik kan me niet voorstellen dat die groenten nog lekker en goed zijn”. Oma was daar niet van overtuigd, maar omdat ze in haar nieuwe huis geen ruimte voor zou hebben, besloten we ze dan toch maar te laten staan.

We hadden toen geen internet of andere bronnen waar ik informatie vandaan kon halen, dus ik heb me er nooit meer in verdiept. Ik moest weer aan dit verhaal denken toen ik een tijd geleden me afvroeg hoe dat nou eigenlijk zit met vers voedsel bewaren.

Ik kwam erachter dat we sinds mensenheugenis bezig zijn om uit te zoeken hoe we voedsel efficiënt en lang kunnen bewaren met behoud van smaak en voedingswaarde. Napoleon Bonaparte schreef rond 1800 een beloning uit voor degene die zijn voedsel voor zijn soldaten langer houdbaar kan maken. De oplossing kwam van kok Nicolas Appert. Groenten, sap, vlees en eieren kookte hij urenlang in glazen flessen die hij luchtdicht maakte met een kurk en was. In 1810 kreeg Peter Durand van de Britse koning een patent op het langdurig koken van groenten en vlees in glas, aardewerk of blik. In 1813 at het Britse leger daardoor uit blik. Deze werden overigens met beitel en hamer opengemaakt, omdat de blikopener pas in 1855 werd uitgevonden, maar dat terzijde :)
Louis Pasteur gebruikte in 1862 een lagere temperatuur en kortere kookduur. De smaak bleek dan lekkerder te blijven dan wanneer je het lang kookte en ook de houdbaarheid was ook langer dan als je het vers bewaard. (gepasteuriseerde melk)

Inmiddels kunnen we overal, waar en wanneer we maar willen voedsel kopen. In allerleis vormen. Groenten kun je kopen in pot of blik. Het ligt in dozen in de vriezer en in zakken in de koeling. En er is natuurlijk de versafdeling.

Hoe blijven groenten nu dus het best vers en hou je de voedingswaarden?

Gezonde pot

a can of whole peeled tomatoesGroenten in blik of pot zijn eerst verhit. Daarbij sterven schimmels en bacteriën. Ingeblikte sla bestaat niet omdat de bladeren de hitte niet overleven. Welke methode het best is hangt dus af van de groente. Bonen en rode kool moet je juist koken voor je het eet. Voor de voedingswaarde van zulke groenten is inblikken, bevriezen of in een potje stoppen zeer gunstig. In industriële snelkookpannen in de verwerkingsbedrijven hoeven groenten minder lang te koken dan in de keuken thuis. Dat is goed nieuws voor jouw gezondheid. Er worden dan minder vitaminen en andere voedingsstoffen afgebroken. Een ander voordeel van massale voedselbereiding voor potten en blikken is dat het voedsel snel in de pan belandt. Zodra een kool gesneden is, begint namelijk het verval. Hoe eerder in de pan , hoe beter. En de route van boer naar veiling naar distributiecentrum naar winkel naar keuken is langer dan de weg van boer naar vriezer, inblikken of oppotten. Doordat de groenten sneller na het oogsten bereid worden, liggen ze ook minder lang te verleppen dan groenten op de versafdeling en gesneden groenten in het koelvak.

Ook voor het milieu
Verpakte groenten blijven langer goed, maar het maken van al die blikken, potten en dozen of zakken voor in de vriezer kost energie en grondstoffen. En het levert afval op. Toch blijkt verpakken vaak beter voor het milieu dan de onverpakte groenten van de versafdeling. Als je het gehele jaar verse sperziebonen wil kunnen kopen, dan zullen ze het grootste deel uit warme landen moeten komen. Het invliegen van de bonen uit Egypte is niet bepaald milieuvriendelijk. Terwijl je het hele jaar door sperziebonen van Nederlandse bodem uit een blikje, pot of vriezer kunt halen. Ook de bedrijven die groenten verwerken, besparen energie. Ze koken grote hoeveelheden tegelijkertijd en dat kost minder energie dan als duizenden huishoudens elk een pannetje op het vuur hebben staan. Daarbij komt dat we veel te veel overtollige verse groente die er niet meer zo vers uitziet weggooien. Zonde van de energie die er vooraf is ingestoken. Het weggooien van het product is belastender dan het weggooien an de verpakking.

schermafbeelding-2018-03-01-om-14-39-42Helaas is mijn oma er niet meer om haar dit te vertellen. Ze zou hier om hebben moeten lachen. “Die oma van jou is zo gek nog niet”, zou ze waarschijnlijk gezegd hebben.
En dat klopt als een bus. Groenten in potten of blik behouden hun voedingswaarden, zijn vers, langer houdbaar en ook nog vriendelijker voor het milieu.

Misschien dat ik binnenkort eens langsrijd bij haar oude huis om de nieuwe bewoners te verrassen met de mededeling dat er een voedselvoorraad ligt onder de grond, ook als de oorlog niet uitbreekt erg gezond en lekker :)

6 maart geef ik een workshop over voeding en welke voeding het beste is voor het onderhouden van je brein. Ik hoop je daar te zien.

Ook tijdens onze BMR-inspiratiedagen komt de rol van voeding in relatie tot gezondheid en geluk uitgebreid aan de orde. Hieronder staat wanneer we weer leuke uitdagende trainingen en events hebben waar jij jezelf kunt ontwikkelen naar meer gezondheid en geluk.

Uiteraard ben ik benieuwd naar jouw mening of aanvulling. Reageer dus gerust!

 • Maak vrijblijvend een afspraak.
 • Leer onze BMR-methode toepassen in je dagelijkse leven tijdens onze BMR-INSPIRATIEWEEK 14 t/m 22 april
 • 4 maart of 27 mei –  BMR-INSPIRATIEDAG 
 • Kijk of er een interessante workshop voor je bij zit

  Breinvoeding 6 maart 2018
  Uit je hoofd, in je gevoel! 3 april 2018
  Body & Mind Reset 8 mei 2018
  De magie van hypnotisch taalgebruik 5 juni 2018
  Introductiecursus EMDR&EFT (hele zondag!) 10 juni 2018 (inschrijven via deze link
   Mindfulness: je hoofd leeg en in het NU!  3 juli  2018
 • EmptyName 264Fijne lievelingsdag,
  Vilna

Vertel het verder:

Reacties zijn gesloten.