Wat er in de hersenen gebeurt voorafgaand aan een burn-out

schermafbeelding-2018-03-21-om-18-37-21Elke dag net wat te veel stress doet delen van de hersenen krimpen, terwijl andere groeien. Herstel daarvan duurt lang.

Van de ene op de andere dag veranderde Diana (30) van een drukke consultant in iemand voor wie zelfs een tochtje naar de supermarkt te veel was. Een burn-out was de diagnose.

Diana werd geveld door de ­gevolgen van cumulatieve stress: het elke dag opbouwen van stress, totdat de emmer van het lichaam overloopt. Je kunt het nog zo belachelijk druk hebben, als je de boel onder controle hebt, is er weinig aan de hand. Het wordt pas gevaarlijk als je het overzicht kwijt bent en achter de feiten aanloopt. Als je constant niet weet wat je te wachten staat, dan krijg je problemen in je brein.

breinleren1In de basis is stress een nuttig signaal, zonder dat is leven onmogelijk. Een gezonde stressvolle reactie ligt ten grondslag aan het leren omgaan met nieuwe situaties en gaat als volgt: als eerste reageert de amygdala, het deel van het brein waar emoties worden gegenereerd. De reactie is snel en intuïtief: je hartslag stijgt, je bloeddruk loopt op en je staat op het punt om bijvoorbeeld agressief ofwel angstig te reageren. De amygdala staat in contact met zowel de hippocampus als de frontale cortex, het voorste gedeelte van de hersenen. De hippocampus zet een adres op de ervaring: hij slaat op wat er waar en wanneer gebeurde. Vervolgens koppelt de cortex terug naar de amygdala: geen paniek, er is niet zo veel aan de hand. De rust keert terug in de hersenen en een volgende keer dat een soortgelijke ­situatie zich aandient, kan de primaire emotionele reactie achterwege blijven.

Zo niet bij mensen die het gevoel hebben dat ze het leven niet onder controle hebben. Je ziet dat bij hen de amygdala constant aan staat. Ze krijgen wel terugkoppeling, maar doordat de stress maar blijft komen, helpt dat niks.

Wat er vervolgens gebeurt, is dat het lichaam zich gaat aanpassen aan de nieuwe situatie van constante stress. Bij mensen met chronische stress zie je dat de zenuwcellen in de amyg­dala gaan groeien en meer uitlopers krijgen. Delen van de hippocampus en delen van de frontale cortex krimpen juist. Met deze aanpassing maken de hersenen de constante onzekerheid tot het nieuwe normaal, in de hoop er zo mee te kunnen omgaan.

Dat kan een tijd goed gaan, maar het vreet energie. En dat gaat ten koste van andere ­lichaamsfuncties. Niet voor niks vallen mensen onder stress vaak af en worden ze sneller ziek. Het gaat pas echt mis als er opeens een nieuwe extra stressfactor bij komt.

En dan ineens…..
Dat kan van alles zijn, zoals een verbroken relatie of een verbouwing die misloopt. Door de kleinere hippocampus en cortex kunnen de hersenen daar niet meer mee omgaan. De emmer loopt over en een burn-out of zelfs een depressie is een feit.
Dat is ook goed terug te zien op DNA-niveau. Als wetenschappers met zogeheten moleculaire technieken kijken welke genen aan en uit staan bij iemand met chronische stress en dat vergelijken met iemand die zich goed voelt, dan is er in beginsel weinig verschil waar te nemen tussen die twee. Maar zodra die extra stressfactor er bij komt, worden de verschillen in gen-expressie enorm.

Het is dan ook niet voor niks dat het herstel van een burn-out pas een feit is als de hersenen zich weer vormen naar de oorspronkelijk staat.

Schermafbeelding 2014-07-04 om 16.24.50Met onze BMR®-methode leer je hoe jij je brein zo kunt herprogrammeren dat het herstellend vermogen direct wordt geactiveerd en het dus niet heel lang hoeft te duren voordat jij uit je burn-out bent, ondanks alle berichten hierover dat het minimaal 1,5 jaar duurt. De BMR®-methodiek zorgt dat je re-connect, reset en rechargt.Wil je meer weten dan kun je vrijblijvend een afspraak maken uiteraard.

Alvast beginnen? Hieronder vind je helpende en praktische tips om het herstel te voorspoedige en uit je burn-out te komen.

Voeding bij het herstel van een burnout

1) Eet meer antioxidanten

Schermafbeelding 2015-04-15 om 18.34.21Antioxidanten zijn bijvoorbeeld vitamine A en vitamine C. Ze spelen een belangrijke rol om veroudering van het lichaam te vertragen. Daarbij speelt vitamine C samen met de B vitaminen een belangrijke rol in je energiehuishouding. Door de extra energie kun je eenvoudiger je leven weer oppakken en genieten van me-time.

2) Eet vezelrijk
Door vezelrijke voeding te eten zorg je ervoor dat je niet te veel calorieën binnen krijgt. Bovendien helpt het ook je stoelgang en dat kan ook behoorlijk wat energie schelen. Het bevordert dat bepaalde ongezonde vetten je lichaam verlaten met de stoelgang doordat ze zich hechten aan de onverteerbare vezels.

Vezels vind je onder andere in fruit, bladgroente en volkorenproducten.

3) Drink meer water
Ons lichaam heeft water nodig en helaas drinken veel mensen minder water dan dat minimaal goed voor ze is. In plaats daarvan wordt vocht uit voeding onttrokken om toch voldoende hydratatie van het lichaam te hebben, maar dan eet je weer te veel en vaak ook te slecht.

4) Eet meer vis of suppleer omega 3
Schermafbeelding 2014-09-29 om 12.35.59Vis bevat veel omega 3 en er zitten bijna alleen maar goede vetten in en vaak ook nog erg veel magnesium. Het is dubbel zo goed voor je omdat vis het functioneren van je hersenen verbetert en ervoor zorgt dat je minder last krijgt van hart- en vaatziekten. Omega-3 heeft veel voordelen. Ze noemen het ook wel de smeerolie van je brein en de omega-3 revolutie.

Beweging bij het herstel van een burnout

Uit onderzoek bij mannen die last hadden van een burnout blijkt dat het meedoen aan een aerobics programma van 12 weken, dat zijn 3 maanden, de beweging direct invloed had op de mate van de burnout. Per week moesten de mannen minimaal 17,5 calorieën per kilogram lichaamsgewicht verbruiken tijdens het sporten. Als je dus 80 kilo weegt zijn dat 1400 calorieën. Als je echt flink sport, zoals met aerobicslessen, hardlopen en krachttraining is 3 uur sporten in de week over het algemeen voldoende om deze hoeveelheid calorieën te verbranden. De veranderingen waren volgens de onderzoekers zelfs zo groot dat dit betekent dat sporten een vast onderdeel moet worden om optimaal te herstellen van een burnout.

5) Beweeg minimaal 30 minuten per dag en 3 uur per week
Dit minimum zorgt ervoor dat je lichaam naar behoren blijft functioneren. Je darmen zorgen dan vaak ook beter voor je stoelgang. Als je weinig energie hebt is ook alleen het maken van een wandeling of een eenvoudig fietstochtje al voldoende.Bouw dit op naar 3 x per week.

Als de fitness, hardlopen, fietsen of zwemmen niets voor jou is en je toch graag wilt bewegen denk dan eens aan andere bewegingsvormen. Dansen en yoga zijn bijvoorbeeld bewegingsvormen die niet altijd aanvoelen als sport, waardoor het veel leuker is om te bewegen en je motivatie om dit te doen ook groter is.

Rust bij het herstel van een burnout

step0003 (3)Rust nemen prima, maar hoe dan? Wat voor rust is goede rust? Is rust letterlijk op de bank liggen of geldt meditatie, sport of me-time waarin je doet waar je zin in hebt ook als rust?

6) Slaap minimaal 8 uur per nacht
Als het mogelijk is kun je de wekker later zetten of juist een paar uur eerder naar bed gaan. Een goede slaaphygiëne helpt ook om deze overgang naar eerdere slaap te helpen. Dus gedimde lichten en geen televisie of internet voor het slapengaan.

7) Laat je werk op je werk
In Duitsland is het zelfs bij wet geregeld dat je baas je niet in privé-tijd mag lastigvallen. Neem dus het heft in eigen handen en check je mail niet meer als je klaar bent met werken. Ook als je thuis werkt moet je voor jezelf een regel instellen dat dit na een bepaald tijdstip niet meer gebeurt. Laat de problemen voor wat ze zijn, daar kun je morgen weer met frisse energie naar kijken.

8) Affirmeer positief
Door positief over jezelf te zijn in de ochtend kun je de rest van de dag meer energie hebben. Kijk naar jezelf in de spiegel en herhaal een aantal motiverende zinnen en ook zinnen die ervoor zorgen dat jij je rust pakt als dat nodig is, zoals:

Ik ben dankbaar voor vandaag.

Ik heb recht op ontspanning

Ik ben goed zoals ik ben

Ik hou van mezelf

9) Mediteer
Schermafbeelding 2014-09-11 om 20.45.06Na of voor deze zinnen kun je ook nog 10 minuten mediteren. Door dit aan het begin van de dag te doen pak je direct een moment van rust. Dit kan ervoor zorgen dat je de dag met een stuk minder stress begint. Deze CD met speciale Binaural Beats zorgt dat je meteen je hersenen in de juiste herstelstand zet. Je kunt deze bestellen door een mail te sturen naar info@vilna.nl.

10) Geniet van wat goed gaat en accepteer waar je nu staat

Gun jezelf dit proces. Vergeef jezelf en de mensen die mogelijk ervoor hebben gezorgd dat jij nu met een burn-out thuis zit. Het heeft absoluut geen zin om daar boos of gefrustreerd over te blijven. Het zorgt alleen maar voor mer stress en helpt niet bij het herstel van je hersenen. Snap dat ook zij handelde binnen hun vermogen en laat het bij hun. Snap dat jij het nog niet duidelijk en op tijd kon aangeven en aanvoelen omdat je toen nog niet wist wat je nu wel weet. Dat heet leren en iedereen om je heen krijgt daar mee te maken.

Tijdens onze BMR-inspiratiedagen leer jij alles wat je moet weten in relatie tot gezondheid en geluk op het gebied van voeding, fysiek en mentaal. Hieronder staat wanneer we weer leuke uitdagende trainingen en events hebben waar jij jezelf kunt ontwikkelen naar meer gezondheid en geluk.

Uiteraard ben ik benieuwd naar jouw mening of aanvulling. Reageer dus gerust!

 • Maak vrijblijvend een afspraak.
 • Leer onze BMR-methode toepassen in je dagelijkse leven tijdens onze BMR-INSPIRATIEWEEK 14 t/m 22 april
 • 27 mei –  BMR-INSPIRATIEDAG 
 • Kijk of er een interessante workshop voor je bij zit

  Uit je hoofd, in je gevoel! 3 april 2018
  Body & Mind Reset 8 mei 2018
  De magie van hypnotisch taalgebruik 5 juni 2018
  Introductiecursus EMDR&EFT (hele zondag!) 10 juni 2018 (inschrijven via deze link
   Mindfulness: je hoofd leeg en in het NU!  3 juli  2018
 • EmptyName 264Fijne lievelingsdag,
  Vilna

 

Vertel het verder:

Reacties zijn gesloten.